Műanyag nyílászárók u értéke mit is jelent ez valójában

Talán kevesen tudják, hogy mit is jelent a műanyag nyílászárók u értéke. Azok, akik életükben először vásárolnak műanyag nyílászárót, biztosan nem lesznek tisztába ezzel az alapfogalommal, pedig ez a fontosabbak közé tartozik.

Ismerkedjünk meg közelebbről a műanyag nyílászárok u értéke fogalommal

A k vagy gyakrabban u érték hőátbocsátási tényezőt jelent pontosan. Teljesen mindegy hogy a katalógusokban vagy egy beszélgetés közben melyik betűjelzést használják, mert ugyanazt jelentik. Annyi a különbség csupán, hogy régebben a k volt használatban, manapság pedig már az u. Ez egy érték, amellyel tulajdonképpen a gyártók kifejezik az általuk legyártott műanyag ablak, műanyag ajtók, egyéb nyílászárók hőszigetelését. Minél kisebb ez a szám, annál jobb az adott nyílásászáró hőszigetelése.

Régebbi típusú ablakoknál ez a szám mindösszesen 2,8, a korszerű nyílászáróknál azonban 1 vagy még ennél is kevesebb. Az u függ a nyílászáró profilvastagságától és a kamrák számától is. A lakásokban keletkező hőveszteség esetén egyre sürgetőbbek a nyílászáró cserék, ezért a műanyag nyílászárók u értéke egy nagyon fontos szám.

Sokan nem tudják pontosan mit jelent a hőveszteség, ezért ezt a fogalmat is tisztába tesszük. A hőveszteség akkor keletkezik, amikor két különböző hőmérsékletű tér hőt cserél. Ez a mi esetünkben a fűtött otthonunk és a kültér. A két teret tulajdonképpen a nyílászáró választja el egymástól. A hőveszteség minden esetben a magasabb hőmérsékletű közeg felül indul el és tart az alacsonyabb felé. Tehát a fűtött lakásból a kültér felé. A műanyag nyílászáró hőszigetelő tulajdonsága tudja befolyásolni azt, hogy mennyi hő haladhasson át rajta.

Magának a hőveszteségnek a mértékegysége W/K. A felület nagysága a m2. A hőátbocsátási tényező, azaz az u értéke a W/m2K. Az értéket így számolhatjuk ki: U=1W/m2*K / ejtsd: watt per négyzetméter szer kelvin / 1 Kelvin = 1 Celsius-fok. A műanyag nyílászárók u értéke tehát azt jelenti, hogy 1 m2 szigetelő közegen mekkora hő szökhet el. Jelen esetünkben a szigetelő közeg a nyílászáró. Még pontosabban a fenti képletet nézve: 1W energiának megfelelő hő távozik, ha a belső és a külső tér közötti hőmérséklet 1 Celsius fok.

A műanyag nyílászárok u értéke nagyon fontos, hiszen segítségével még azt is kiszámolhatjuk, hogy mennyi idő alatt fog megtérülni a beépített nyílászáró ára. Általában azonban elmondhatjuk, hogy 1-2 év alatt behozza az árát a profin legyártott és beépített műanyag nyílászáró. Nem érdemes új kazánt venni, ha sok a kiadásunk inkább az ablakokat érdemes ellenőrizni és beruházni új nyílászárókba. Ha belegondolunk, hogy egy jobb kazán már 6-800 000 Ft környékén érhető el, akkor érdemesebb inkább 2-3 ablak lecserélése mellett dönteni. Az ablakok beállítása nagyon fontos, hiszen nem csak a gyártás az, ami befolyásolja, hogy tényleg jól fog-e működni az új nyílászáró.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004