Műanyag nyílászáró tisztítása 5 jó tanács hozzá

Érdemes végigolvasni műanyag nyílászáró tisztítása cikkünket, hiszen praktikus tanácsokkal látjuk el Önt, amelyre akkor lehet a legnagyobb szüksége, ha még soha nem volt műanyag nyílászáró otthonába beépítve. Teljesen másképpen kell kezelni, mint egy fa nyílászárót. Tartsa meg tanácsainkat, javaslatainkat, hogy hosszabb élettartamúak legyenek nyílászárói.

5 jó tanács a műanyag nyílászáró tisztítása kapcsán

1. A műanyag nyílászáróknál a profilokat minden esetben védőréteggel vonják be. Ez a védőréteg a kopásállóságot növeli és a nap UV sugárzása ellen is véd. Kár lenne ezt tönkretenni, hiszen a nyílászáró élettartama jelentősen csökkenhet. Nagyon fontos, hogy kerüljük az erős és maró vegyszereket valamint a dörzsszivacsokat. Ezek felsértik a műanyagot és csökkentik ellenálló képességét. Kevésbé makacs szennyeződések esetén elég egy vizes ronggyal áttörölni az ablakokat és ajtókat. Ha makacsabb a szennyeződés, akkor langyos vízben oldjunk fel némi tisztítószert pl. sima konyhai mosogatószert és azzal töröljük végig a felületeket. A puha és szálmentes rongy használata kifejezetten ajánlott. Az ajtó keretén és az üveg felületen is alkalmazhatjuk ezt a tisztítási módszert. Az üvegfelületen még az alkohol tartalmú tisztítószerek is használhatóak.

2. Muszáj a műanyag nyílászáró tisztítása kapcsán néhány karbantartási tanáccsal is szolgálnunk, hiszen ezek is meghosszabbítják az élettartamot. Kezdjük a tömítő gumik ápolása. Nem kell túl gyakran, elég évente egyszer elvégezni ezt az egyszerű feladatot. Vásároljunk a gyógyszertárban glicerint és ezzel kenjük le az összes tömítő gumit a nyílászárókon. Ha nagyon poros helyen lakunk, akkor érdemes talán fél évente is elvégezni ezt a feladatot, mert a sok por szárítja a gumit.

3. A másik fontos karbantartási, ápolási feladat a mozgó alkatrészek, így a vasalat ápolása. Ehhez használhatunk műszerolajat, tökéletes lesz hozzá. Ha akad otthon egy kis injekciós fecskendő, akkor ugyanúgy mintha a kerékpárt olajoznánk, fecskendezzük be a kívánt helyre az olajat. Ezután zárt helyzetben az ablakkilincseket mozgassuk meg az összes irányba, így az olaj minden felületre eljut és becsöpög, ezáltal megkeni azokat. A bejárati ajtón is végezzük el ugyanezt, hiszen kiemelten fontos szempont, hogy otthonunk zárható legyen, és kívülállók ne jöhessenek be. Ha elromlik a bejárati ajtó, akkor bizony hatalmas gonddal kell szembe néznünk. Itt nem csak az anyagi oldalára gondolunk, hanem a körülményes megvalósítására is. Mivel nem zárható a lakás, így amíg a csere nem történik meg valakinek mindig otthon kell tartózkodnia. Ha ezt elvégezzük, akkor nagyon hosszú ideig élvezhetjük nyílászáróink tökéletes működését, védelmét.

4. A műanyag nyílászáró tisztítása kapcsán a következő fontos lépés a vízelvezetők, nedvességelvezetők megtisztítása. A műanyag nyílászárók külső oldalán találhatóak meg ezek a kis rések, az alsó felén. Feladatuk, hogy a képződő párát a külvilág felé elvezessék. Ha ez nincsen kitakarítva, akkor nem tud a víz elfolyni és esetleg a lakásban keres utat magának. Szétáztatja a tapétát, illetve be is penészedhetnek a falak.

5. Utoljára hagytuk a legfontosabbat. Soha ne kezdjen neki semmilyen tisztítási feladatnak, ha valamilyen rendellenességet észlel a műanyag nyílászáró tisztítása közben. Ilyen lehetnek a kattanó hangok, az, hogy a nyílászáró nem zár jól. Ezekben az esetekben azonnal szakembert kell hívni és nem házi módszerrel elkezdeni a javítgatást.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004