Műanyag nyílászáró redőny kérdések és válaszok

Kiemelten fontos kérdés vásárlása során, hogy a műanyag nyílászáró redőny szükséges-e otthonunkban. Ezt még azelőtt érdemes eldönteni, hogy megrendelnénk a nyílászárókat. Pár kérdés-válasz segítségével megpróbálunk segíteni a döntésben.

Kérdések és válaszok műanyag nyílászáró redőny témakörben

1. Milyen típusú műanyag redőnyök léteznek?

- műanyag redőny: A műanyag nyílászáró redőny a korszerűbb és esztétikusabb megoldást jelenti bárki számára. Minősége sokkal jobb, mint hagyományos társaié. Ma már a műanyag redőnyök alkatrészei is műanyagból készülnek. Színük és formájuk tekintetében azonban ugyanúgy néznek ki, mint alumínium társaik. A redőnyök tengelye golyóscsapágyazással van ellátva, ezért sokkal könnyebb a mozgatása és stabilabb is. Az esztétikus megjelenés csak hab a tortán. A műanyag redőny is tartalmaz némi alumíniumot, hiszen a zárlóléc nagy szilárdságú alumíniumból készül.

- alumínium redőny: minőség és tulajdonság tekintetében kiemelkedő helyet képviselnek az alumínium redőnyök. Az összes létező alkatrésze alumíniumból készül így rendkívül tartós és az időjárásnak is jól ellenáll. Kulturált megjelenést és precíz működést garantálnak hosszú időn keresztül. A jó ár-érték aránnyal rendelkező redőnyök akár hosszú évtizedekig is strapabírók maradnak.

2. Hogyan szerelik be a műanyag redőnyt?

Itt is két csoportját különböztetjük meg a redőnyöknek:

- ráépíthető műanyag nyílászáró redőny: ezt felsőtokos redőnyvariációnak is hívják a szakemberek és lényege, hogy az ablakkeret tetekére szerelik fel. Itt fontos megemlíteni, hogy csak akkor szerelhető, amikor a műanyag ablak beépítésre kerül. Utólag ennek szerelését nem lehet megoldani. Itt már felméréskor érdemes eldönteni, hogy szeretnénk-e a redőnyt vagy sem, hiszen a falnyílás adott és csak úgy fér be, ha az ablakkeret és a redőny helye is jól fel lett mérve.

- külső és belső tokos redőny: ez a gyakoribb, amit szerelésre megrendelnek, hiszen ablakra és ajtóra utólag is fel lehet szerelni. Kívül egy redőnydoboz helyezkedik el az ablakkeret tetején. Ezt is lehet előre választani az ablakok szerelésével ilyenkor kicsit jobb a helyzet, mert ha ez is utólag kerül beépítésre, akkor az ablak felületéből egy kis részt biztosan ki fog takarni a tok.

3. Mit kell tudni a műanyag nyílászáró redőny vezető sínekről és a mozgató csévélőkről?

Nagyon fontos alkatrészei a redőnyöknek, hiszen ezek segítségével csúsznak a redőnylécek. Általában az egyszerűbb kiviteleknél PVC idomokról beszélünk, de az újabb redőnyöknél már gumibetétes széllel ellátott változatokat is gyártanak, hiszen ezek tartósabbak. Ha igényesebb megoldásra fáj a fogunk, akkor érdemes a szalagpréselésű alumínium vezetősín mellett letenni a voksunkat. Itt a lamellák gumibetétek között futnak, így a redőny nagyon csendes lesz. A heveder minden esetben a két ablak között helyezkedik el és a tokon keresztül vezetik oda. Ma már inkább zsinórt használnak erre, hiszen sokkal esztétikusabb látványt nyújt. A zsinór bevezetéséhez egy lyukat fúrnak a tokba és így a csévélőtárcsára sokkal egyszerűbb a zsinórt is felerősíteni. Legtöbb esetben kiegészítőként választható a zsinóros csévélő, de ennek segítségével a redőny könnyebben kezelhető. A rovarhálóknál alkalmatos kettős sínek már kefés betéttel rendelkeznek és érdemes ebből is az alumínium változatot megrendelni, hiszen tartósabb. A zsinór és a heveder csévélője között annyi a különbség, hogy a zsinóros kivitelt acélrugós bevezetőn keresztül bújtatják át a tokon.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004