A műanyag ablak méretek szempontjából fontos tudni, hogy léteznek szabványos és egyedi méretű nyílászárók. A szabványméretű ablakok jelölésénél először a szélességet majd a magasságot adják meg. Létezik még névleges és gyártási méret. Erről azt érdemes tudni, hogy a névleges méret tulajdonképpen a kialakított falnyílás méretének felel meg, míg a gyártási méret a pontos gyártás méretet jelöli.

 

Szabvány műanyag ablak méretek:

 

60 x 60 Bukó-nyíló ablak

60 x 60 Bukó ablak

60 x 60 Nyíló ablak

60 x 90 Bukó-nyíló ablak

60 x 120 Bukó-nyíló ablak

60 x 150 Bukó-nyíló ablak

90 x 60 Bukó-nyíló ablak

90 x 90 Bukó-nyíló ablak

90 x 120 Bukó-nyíló ablak

90 x 150 Bukó-nyíló ablak

90 x 210 Bukó-nyíló erkélyajtó

120 x 60 Bukó-nyíló ablak

120 x 60 Bukó ablak

120 x 90 Bukó-nyíló ablak

120 x 90 Bukó ablak

120 x 120 Bukó-nyíló ablak

120 x 150 Bukó-nyíló ablak

150 x 150 Bukó-nyíló ablak

150 x 150 Kétszárnyú középen felnyíló ablak

150 x 150 Kétszárnyú tokosztott ablak

 

 

Most nézzük meg, miben különbözik az egyedi méret

 

Korunk sajátosság, hogy számtalan olyan otthon épül, ami különleges és egyedi igényeket kíván. Ezek közé sorolhatók az extrémebb műanyag ablak méretek. A gyártóknak általában semmi sem okoz problémát, hiszen gyártáskor bármit képesek megvalósítani. Azzal viszont érdemes számolni, hogy ezek a nyílászárók jóval drágábbak hagyományos méretű társaiknál. A panelházak és társasházi lakások ablakméreteit általában mindig tartják raktáron, hiszen ezek a legkeresettebbek. Az egyedi gyártású ablakokra és ajtókra sokszor hónapokat kell várni. Ezt kikerülhetjük, ha időben leadjuk a rendelést, és amíg tart az építkezés addig szépen eltelik az az egy-két hónap és máris szerelhetők az egyedi nyílászárók.  A szabványos ablakoknál is azért akad variációs lehetőség, hiszen a profilok, a különleges üvegezés és a színválasztás sokat dobhat otthonunkon. Sok cég már 3 hét alatt is vállalja az egyedi gyártást, de ha mégsem sikerül teljesítenie, akkor némi ajándékot ajánl fel a megkésett szállítmány miatt.

 

Cserénél könnyebb dolgunk van

 

A nyílászárók cseréje esetén azonban könnyebb dolgunk van, hiszen általában a műanyag ablak méretek a szabvány méretekből kerülnek ki. Fontos, hogy műanyag ablak méretek és design szempontjából olyan termékeket válaszunk ki, amelyek műszaki szempontból kedvezőek, hiszen a csere nem rövid távú befektetés lesz, hanem évtizedekre is szólhat. A beáramló fény mennyiségét nagyban befolyásolják a kiválasztott ablakok, ezért a formaválasztás és az üvegezés kiválasztása kiemelt fontosságú. Ma már olyan termékek is elérhetőek, amik UV sugárzás ellen védenek. Ha napsütötte a lakásunk, akkor érdemes ezek mellett letenni a voksunkat.

 

Egyedi ablakoknál a felmérés sokkal több időt vesz igénybe, hiszen ahogy a neve is mutatja a műanyag ablak méretek egyediek. A felmérést végző kollégának több időt vesz igénybe ez a munka. Az árkalkuláció is kicsit lassabban történik, hiszen a pontos méretekre kell az árakat kialakítani némi felár ellenében. Sokszor a cégek akciósan ugyanolyan áron kínálják az egyedi ablakokat, mint szabvány társaikat, ezekre érdemes odafigyelni. A gyártás is valószínűleg pár héttel meghosszabbodik, de ellenében a legtökéletesebb és méretre legyártott nyílászárók tulajdonosai lehetünk.

 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004